nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Dyster utredning om kunskaper om EU i Sverige

Det är en dyster bild av kunskapen om EU i Sverige som utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) nyligen överlämnade till regeringen.
Utredningen tillsattes sommaren 2014 och uppdraget som gick till universitetslektor Maria Strömvik var att föreslå hur insyn, delaktighet och inflytande i EU:s beslutsprocess kan bli bättre i Sverige.
Bland studenter som läste första terminens statsvetenskap på universitet var det till exempel hela 71  procent som inte kunde namnge EU:s två lagstiftande församlingar, som är Rådet och EU-parlamentet. Studenterna kunde betydligt mer om USA:s politiska system än om EU:s. Även bland beslutsfattare, lärare och forskare i statsvetenskap är kunskapen låg. Av statsvetarna som deltog i en enkät kunde 66 procent inte namnge EU:s två lagstiftande församlingar.
Beslutsfattare tycks inte heller begripa hur EU fungerar. En majoritet av förtroendevalda i svenska kommuner, 56 procent, hävdar till exempel att de inte vet tillräckligt om EU för att kunna diskutera EU:s beslut med väljarna. Detta trots att SKL, Sveriges Kommuner och landsting, uppger att ungefär 60  procent av kommunernas politiska frågor påverkas av beslut som fattas på EU-nivå.

Slutsatsen är att det i stort sett råder tystnad om politiken på EU-nivå i  Sverige och att det leder till ett demokratiskt underskott. Det finns ingen politisk debatt om de frågor som svenska politiker och tjänstemän är med om att avgöra på olika nivåer i EU. Mediernas rapportering om EU har också minskat.

Utredningen konstaterar också att Sveriges inträde i EU har lett till en maktförskjutning till regeringen, eftersom det är tjänstemän i regeringskansliet och de statliga myndigheterna som förhandlar om kommande EU-lagar och ministrarna som sedan slutförhandlar och är med om att fatta EU-besluten.

Utredningen föreslår därför bland annat:
Nationella samråd när ny EU-lagstiftning förbereds
En särskild portal för EU-frågor på regeringens hemsida
Fortbildning för lärare, journalister och förtroendevalda
Stöd till skolor som ordnar skolval till EU-parlamentet


AnnaLisa Eneroth

Kritiska EU-fakta nr 141 april 2016